Dusené bravčové líčka – tip na nedeľný obed
Stará známa pravda: k dobrému obedu patrí dobré pivo
Šéfkuchár Signature Restaurant, Bar & Lounge hotela Mercure, Michal Hečko pre špeciálnu príležitosť, akou je 175. výročie značky, pripravil recept na Dusené bravčové líčka s pivno-medovou glazúrou s mrkvovým pyré a štuchanými zemiakmi s bryndzou.
Dusené bravčové líčka s pivno-medovou glazúrou
(2 porcie)
Marináda:
- 1 dcl piva Pilsner Urquell
- 1 PL sójovej omáčky
- ½ PL plnotučnej horčice
- 1 PL medu
Na mäso:
- 4 ks bravčové líčka
- ½ mrkva
- ½ petržlen
- ½ cibuľa žltá
- 1 strúčik cesnaku
- ¼ zeler bulva
- maslo
Štuchané zemiaky
- 300 g zemiakov
- 80 g bryndze
- pažítka/petržlenová vňať
Mrkvové pyré
- 3 ks mrkvy
- zelená cibuľka, cesnak
- 2 dcl zeleninového vývaru
- maslo
Na servírovanie:
- 80g baby špenát
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ
- korenie
- citrónová šťava
Mäso naložíme do marinády na 12 hodín. Následne pokrájame koreňovú zeleninu na kocky, opražíme na panvici, podlejeme vývarom, prikryjeme a na 160 ̊C 1,4 – 2 hodiny. Mäso vyberieme a výpek, ktorý vznikne zahustíme studeným maslom. Zemiaky uvaríme v šupke, nahrubo nastrúhame, orestujeme na panvici, pridáme bryndzu, pažítku alebo petržlenovú vňať. Asi 3 mrkvy dáme do vývaru na 1½ – 2 hodiny variť na miernom ohni, premixujeme a dochutíme maslom, príp. šťavou z pomaranča, ochutíme soľou, korením. Na rozpálenej panvici zarestujeme cesnak, pridáme na 10 sekúnd baby špenát, ochutíme soľou, korením a troškou citrónovej šťavy.